dinsdag 5 mei 2009

Wat betekent vrijheid voor jou?

Jammer he tdat t regent en de vlaggen hangen uit,is toch n vrolijke dag vandaag!
Nu hangt mn vlag n beetje sip in de regen.

Op de onderste foto n sfeerhoekje in mn kast n prachtige vredesduif.Geen idee waarom n duif
vrede uitbeeld?Maar ik vindt m prachtig.

Voor mij is vrede kunnen gaan waar ik wil,mij veilig voelen,me omringen met mensen die belangrijk voor mij zijn (en de rest lekker negeren)Kunnen uitspreken waar ik voor sta!

Maar wat is vrijheid voor jullie?
Daar ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar.Dus kom maar op met jullie uitspraken en gedachten
en voor die gene die het mooist vrijheid kan omschrijven.....daar heb ik n leuke verassing voor.

ik ben erg benieuwd naar jullie reacties,hele fijne bevrijdingsdag allemaal!13 opmerkingen:

 1. Vrijheid voor mij (lang, sorry:) ):
  Leven zoals IK wil, met mijn smaak, mijn eigen huisje, mijn eigen kat. Ik heb jaren (mn hele leven eigenlijk) onder het "juk" van mn moeder geleefd, het leven geleid zoals ZIJ wilde en niet zoals ik wilde. Ruim 2 jaar geleden is zij overleden, na een lange tijd van aggressieve dementie. Ik heb haar al die jaren verzorgd, in mn eentje.Zwaar, heel zwaar. Maar heb het toch met liefde gedaan en natuurlijk mis ik haar heel erg. Ondanks alles was zij toch een lieve vrouw maar gewoon erg overheersend. En ik was niet sterk genoeg mij daaraan te onttrekken.
  Maar nu, nu leef IK! In MIJN huisje, met MIJN smaak, MIJN meubeltjes en andere spullen die IK leuk vind. Ik doe dingen die IK wil omdat IK ze leuk vind. Ga weg wanneer IK dat wil.
  Eindelijk zelfstandig op mn 50ste, lol.

  EN vrijheid is voor mij geloven in de enige ware God :)

  Zei al dat het lang zou zijn, sorry :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Je mag er zijn, hoe je ook bent" dat is voor mij vrede en leven in vrijheid. We moeten vaak voldoen aan allerlei verwachtingen van anderen, daardoor lopen er veel mensen vast. Elkaar accepteren en waarderen om wie hij/zij is en dat ook laten merken, zo kunnen we in vrede met elkaar leven.
  Goed dat je een denkertje plaatst, een gevoel verwoorden valt niet mee, maar is op z'n tijd heel goed! Groeten en een fijne dag, Corine(THUIS)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vrijheid is voor mij,
  doen en laten wat ik wil, maar dat is niet altijd zo, nog steeds zijn er mensen die denken!!dat ze!!jou mogen? vertellen hoe of wat,je mag je ramen wel eens zemen ,je moet stofzuigen. Maar je mag in Nederland ook niet meer zeggen wat je wil hoor,is dat negatief, toch hoor ik dat van veel mensen.
  IK ZEG DAN NIETS EN DRAAI ME OM, EN GA MIJN EIGEN GANGETJE.
  dat is vrijheid, omdraaien en weglopen.
  OMA NIJN

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vrijheid is alles al wat jij verwoorde Ingrid maar persoonlijke vrijheid is ook een zeer groot goed.
  En ik kan dat weten omdat ik mijn hele leven in een sekte ben opgegroeid. En daar is een eigen identiteit of een 'anders' denken absoluut 'not done'.
  Vijf jaar geleden heb ik me eraan ontworstelt maar de prijs die ik daar voor betaal is inmens hoog.
  Verder ben ik 'uitgesloten' of geexcommuniceerd uit deze groepering zodat ik nog steeds niet de 'vrijheid' heb om met de mensen die er iets toe deden voor mij in die sekte te praten (denk aan familie) Ik ben alles en iedereen kwijt.
  Maar ondanks alles ben ik toch wel gelukkig met de vrijheid die ik nu heb om te leven zoals ik dat wil en te denken wat ik wil en om mezelf te kunnen zijn.
  Zonder deze VRIJHEID had mijn leven weinig waarde mee.

  Groetjes,
  Gonda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ingrid,
  dit heeft voor iedereen een andere lading lees ik al wel in de reacties.
  Voor mij betekent vrijheid , in vrede met anderen kunnen samen
  leven en dit is niet altijd gemakkelijke taak .
  Thuis ,op je werk , in de familie ,overal kom je situaties tegen waarin je steeds weer moet schipperen ..........Om dan jezelf te kunnen blijven ,trouw aan je eigen waarden maar ook respect houden voor de ander , dat voelt voor mij absoluut als vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ingrid,
  Ik kan me helemaal aansluiten bij bovenstaande.
  Voor mij is vrijheid, leven zonder angst, ongeacht de omstandigheden. Een zeker weten en vertrouwen dat hoe de omstandigheden ook nu zijn of in de toekomst zullen zijn, ik veilig geborgen ben in God's hand. Te weten dat ik hoe dan ook niets te verliezen heb, geeft mij vrede, ik hoop dat ik dat uitstraal en dat een ander daar een graantje van mee pikt die soms wat minder vrede heeft... net zoals ik dat zelf vaak ervaar bij het lezen van jullie berichten, dank je wel xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vrijheid, is voor mij dat je iedereen respecteert in zijn of haar dingen, ieder mag leven zoals hij of zij het wil, tenzij je er ander mensen kwaad mee berokkent natuurlijk. En ik hoop dat mensen mij die vrijheid ook geven, zonder gelijk een oordeel te vellen over wat je doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ingrid!

  Vrijheid is een dagelijks cadeau, dat ik soms als vanzelfsprekend ervaar. Goed om er op een dag als vandaag extra bij stil te staan.

  Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn een Siamese tweeling. Vrijheid om te geloven, om te kiezen, om te worden, om te zijn, ... . Het gaat er wel om hoe je met die vrijheid om gaat! Ik plaats meer dan eens vraagtekens bij de 'alles moet kunnen' cultuur die lijkt te horen bij deze tijdsgeest.

  Vrijheid is voor mij zoals Paulus het omschrijft: “Broeders, gij wordt geroepen tot vrijheid. Alleen, misbruik de vrijheid niet als voorwendsel voor de zelfzucht. Integendeel, dient elkaar door de liefde” (Gal. 5,13)!

  Jij ook een heel fijne bevrijdingsdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie vraag en wat een treffende reacties tot nu toe.
  Voor mij is vrijheid dat ik geloven mag in God,
  en dat ik de tijd = vrijheid heb om te kunnen schilderen en tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie vraag heb je gesteld.
  En ik denk dat de meeste antwoorden op hetzelfde uitkomen.
  Voor mij is vrijheid doen wat jezelf wilt. Of dat nu met je werk, je leven, je geloof of je mening is.
  Elkaar respecteren om wie je bent.

  groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. vrijheid voor mij is mezelf trouw zijn..
  Na een zware jeugd,huwelijk en scheiding 12 jaar alleen geweest met de meiden.
  En vooral de buitenwereld laten zien ik kan het wel alleen,dus alles voor de kids.
  En tja dat breekt je op,dus overspannen op mijn 39 ,achteraf ben ik er blij mee alhoewel het een vreselijke tijd was.
  Daarna heb ik mezelf weer gevonden "ik Karin"want die was ik al jaren kwijt...
  Nu mag ik Karin zijn en weten dat ik het kan en mag.
  Die vrijheid geeft me het geluk .........

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vrijheid is voor mij dat ik kan zijn wie ik ben! Dat iedereen in zijn waarde blijft, ook al is dat heel anders dan ikzelf. En dat ik en de ander dat ook waardeert, want daardoor is de wereld zo kleurrijk en proef ik ook andere sferen (en eten!). Vrijheid is ook als ik naar mijn kinderen kijk, die veel keuzes hebben wat ze nu en later willen gaan doen. Er is zoveel keus! En je moet de vrijheid nemen om die keus te pakken! Vrijheid is eigenlijk alles, maar zonder dwang, respectloosheid, en dat je je er naar door voelt........ Soms moet je er voor vechten en soms is het er gewoon ineens........ Vrijheid is héérlijk en voor iedereen!

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heb nog even wat te lezen zie ik, over vrijheid! Vrijheid is inderdaad de weg die je bewandelt, leven, leren, genieten, je zelf leren kennen, je minpunten onder ogen zien en vrijheid is ook het negatieve buiten de deur laten en naar je hart luisteren. Vrijheid heeft zo veel mogelijkheden dat ieder het op zijn eigen manier kan invullen.

  fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen